keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Tänään näin Midsommar - loputun yö elokuvan. Toisen kerran.

Ensimmäisellä kerralla jäi häitritsemään, mitä pöydällä pinossa olevan yhden oppikirjan kannessa luki, natsien kieli ja -- Futhark (The Secret Nazi Language of the Uthark ), eli riimut, ja tuo viikinkien aakkosjärjestelemä f-u-þ-a-r-k. Wikissä riimuista sanotaan riimuja käytetyn: "Taalainmaan syrjäseuduilla harvakseltaan jopa vielä 1800-luvun alussa".

Olemmehan elokuvassa Hårgassa, Hälsinglandissa, jossa naapurpitäjänä on Taalainmaa. Ohjaaja Ari Aster ei etene natsit, riimu ja viikingit -saagaan tai dokumentointiin, vaan keskittyy riimuihin kielenä tai merkkijärjestelmänä. Sekä taiteena että eräänlaisena varoitusjärjestelmänä. Hälsinglandin vaakunassa seisoo pukki jolla on punaiset sarvet ja sorkat. Oikeasti.

Minulle tuli yllätyksenä Hårgadansen, hårgatanssi, jossa paholainen viuluineen tansautti tyttösiä niin hurjaa kyytiä että kuolivat. Hårgadansenia on juutuupissa - kuvassa pukki soittaa viulua. Hm... Hyytävää on Hårgalåten -piisissä on sen sävel, joka on tuttu. Meilläpäin sitä lauletaan On kotiseutu mulla tuolla, Peräpohjolassa missä tuntenut olen...

"Hejda din stråke spelman innan, 
vi dansar liv och själ och alla ben ur kroppen. 
Nej inte slutar han sin dans 
förrän allesammans faller döda!"

Yks lemppariteoksiani on Bernt Notken Surmatants, Dance macabre tuolla Tallinnassa. Vaikka se on synkempi väreiltäänkin oleva suuri maalaus, jossa kuolemantanssissa seinäruusuksi ei jää ketän,  verrattuna valkoiselle pohjalle maalatut sinisävyiset

Miksi Christian on ainoa joka katsoo silmiin, siis katsojaa. Miksi keinokukkia on niin paljon, pelättiinkö mehiläisiä?
Mitä Midsommar merkitsee Ruåtsin tourismille? Samaa kuin GoT ja Viikingit Islannille tai Kroatialle tai Irlannille? Kartassani alla Hårga on harmaa alue - olemme tosi harmaalla alueella. Näkyykö satelliitikartalla pakanamenoja? Matkustaminen alueelle on edullista - tarvitset vain menolipun....







Pakanallinen pyhä juhannussalko 2016:

Rakastan tapaa jolla ruotsalaiset ovat syvästi kiinni alkuperäisissä, pakanallisissa perinteissään, kuten
juhannuksesta, pakanallisesta juhlasta, jossa on komea, fallinen juhannussalko, hedelmällisyyssymboli. penissymboli, joka takaa, että tulevaisuus koittaa, ketju jatkuu, elämä virtaa, ja siitä tulee nauttia. Sato viljellään ja korjataan.... Vaikka Ruotsilla on vahvat pakanaperinteet, ja myös taikauskoa, alkuperäistä uskontoa, tai uskontoja pidetään yllä, kuten taikauskoa ja magiaa - niin silti ollaan avoimia monikulttuurisuudelle musiikissa, miksauksissa, kasvisruuassa, eri taiteen lajeissa ja elämisessä sinänsä... Vaikka Suomessa juhannuksena poltetaan nykyään vain noitia - anteeksi kokkoja! Juhannuskokkoja! Mid summer bonfires in Finland.

     Vaikka ruotsalaisessa nykyperinteessä tanssitaan viattomia tai sietämättömiä kansantanasseja salon, juhannussalon ympärillä koko perheen voimin, tai vaikkapa Skansenilla, jossa perjantaina salkoa kuvasin, allsång på Skansen -laulujuhlassa, niin sitten illemmalla voi valita mieleisensä menon.

    Hannu Salama täytti 80 vuotta, perkele! Ja hänen teoksensa Juhannustanssit ovat hurjaa osastoa, kirjaa jota syytettiin jumalanpilkasta - miten voi pilkata sellaista mitä ei ole? Absurdia! Oliko kyseessä ns hyvä maku, Kekkoslovakia, käppäukkojen ja tanttojen tyrannia vai mikä. Että pelättiin mitä ne toiset sannoo, mielensäpahoittajat, jokka haluavat ellää viksusti, karvalakki syvällä päässä.



Elokuvassa Uhrijuhla, Wicker Man tanssittiin toukosalon ympärillä, koska Britanniassa on lämpimämpää tanssahtaa toukokuun maagisessa alussa: Hail the queen of May!

I love how in Sweden old pagan ways still exist in celebrations of Mid summer´s eve. with mid summer pole, midsommar stång. But still Sweden is open to multicultyral in music, mixing, vegetarian food, arts and living.


Sosialisessa mediassani:















Oletko kartalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.